Diëtistenpraktijk Eindhoven
 

Fruit in het Fodmap-dieet

Fruit is voor iedereen gezond. Het levert vitamine C en andere waardevolle stoffen en het is een goede bron van voedingsvezels. En voedingsvezels stimuleren een goede darmwerking. Goed voor je gezondheid toch?

 

Heb je PDS dan weet je waarschijnlijk wel dat fruit ook darmklachten kan veroorzaken. Zo zijn er fruitsoorten die sorbitol bevatten. Sorbitol wordt niet goed opgenomen vanuit de dunne darm en komt in de dikke darm terecht. Daar wordt het gefermenteerd door darmbacteriën. Bij deze fermentatie (gisting) ontstaan gassen en zuren. Deze gassen en zuren kunnen typische PDS-klachten veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en pijn.

Ook zijn er fruitsoorten die in verhouding meer fructose dan glucose bevatten. Glucose kan ons lichaam makkelijk opnemen. Fructose samen met glucose gaat ook goed. Is er echter meer fructose dan glucose dan wordt het overschot aan fructose niet opgenomen in de dunne darm, maar komt het in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt fructose vervolgens gefermenteerd door darmbacteriën en ontstaan – net als bij sorbitol - gassen en zuren. Fructose en sorbitol kunnen ook nog eens extra vocht aantrekken waardoor de ontlasting dunner wordt en diarree kan ontstaan.

Niet iedereen is gevoelig voor sorbitol of voor fructose. Het Fodmap-dieet kan je helpen uit te zoeken welke stoffen en welke producten bij jou klachten veroorzaken. Ook tijdens het Fodmap-dieet wil je kunnen genieten van een stukje fruit en zorgen dat je voldoende vitamines en voedingsvezel binnenkrijgt. Daarom is het handig om te weten welke fruitsoorten passen binnen het dieet en welke je beter (tijdelijk) kunt laten staan.

Tijdens het Fodmap-dieet is het aan te raden niet te veel fruit ineens te eten. Dat betekent per keer maximaal 150 gram fruit en niet vaker dan twee keer per dag. Bovendien kan fruit beter tussen twee maaltijden gegeten worden dan tijdens de maaltijden. De volgende soorten kun je veilig eten:

Aardbeien, ananas, banaan, bosbessen, citroen, druiven (maximaal 10 stuks), frambozen, grapefruit (maximaal ¼ vrucht), kiwi, limoen, mandarijn, galiameloen, cantaloupe, papaja, passievrucht en sinaasappel.

Nog genoeg mogelijkheden voor een lekker fruitig tussendoortje! Denk bijvoorbeeld aan een klein glaasje vers sinaasappelsap of een schaaltje gemengd fruit met banaan, kiwi en galiameloen.

Ook om mee te nemen naar school of werk zijn er zeker nog mogelijkheden, zonder al te veel geklieder met schillen en sap. Vul bijvoorbeeld een klein trommeltje met 10 druiven, kies voor een mandarijntje of neem een doosje mee met een doorgesneden kiwi en een lepeltje.

 Terug
Geplaatst: 18-03-2019 11:24:05