zuurkool recept glutenvrij dietistenpraktijk eindhoven

Luxe zuurkoolstamppot

Ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 1 pakje wijnzuurkool, zuurkool naturel of pittige zuurkool (500 gram)
  • 1 kg aardappelen
  • 2 kleine zoete appels, in kleine stukjes
  • 125 gram rozijnen
  • 1 pakje spekblokjes of spekreepjes (250 gram)
  • halfvolle melk om puree te maken

 

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke delen en zet ze op in een grote pan met water zodat ze net onder staan. Kook de aardappelen gaar en giet ze af.

Neem ondertussen een hapjespan en bak de spekjes (zonder boter of olie) licht aan. Voeg daarna de stukjes appel, de rozijnen en de zuurkool toe en laat het geheel zachtjes sudderen onder af en toe roeren.

Maak van de aardappelen met halfvolle melk een luchtige puree (bijvoorbeeld met een pureestamper). Voeg dan de zuurkoolmix toe en meng alles luchtig door elkaar.

Serveer de stamppot bijvoorbeeld met een salade van ijsbergsla met appel of een klein stukje vlees zoals filetlapjes a-la-minute. Een stukje (rook)worst kan natuurlijk ook.

Smakelijk eten

Diëtistenpraktijk Eindhoven - Fenneken Tigchelaar

 

Wortelsalade met rozijnen

Ingrediënten

  • 1 grote winterwortel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 75 gram rozijnen

 

Bereiding

Schil de winterwortel met een dunschiller en rasp deze met een middelfijne rasp.

Klop van de sinaasappelsap, de yoghurt en de honing en gladde dressing.

Schep alle ingrediënten in een grote kom en meng alles luchtig door elkaar.

Lekker als bijgerecht bij pasta- of rijstgerechten.

EET SMAKELIJK!

Diëtistenpraktijk Eindhoven - Fenneken Tigchelaar

  walnoot glutenvrije recepten DiŽtistenpraktijk Eindhoven

Chocolade-walnotentaart - Glutenvrij

Ingrediënten

  • 125 zachte roomboter of margarine
  • 125 gram suiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 125 gram gepelde walnoten - gemalen (enkele mooie delen achterhouden voor garnering)
  • 4 eigelen
  • 4 eiwitten
  • iets poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram witte chocolade

Verder nodig:

  • sprinkvorm van 20 cm doorsnede
  • staafmixer of keukenmachine
  • mixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de suiker en boter tot een romige massa en smelt ondertussen de pure chocolade. Meng de gesmolten pure chocolade en gemalen walnoten door het boter-suiker mengsel. Voeg als laatste de eigelen toe en mix tot een gladde massa ontstaat.

Klop de eiwitten stijf met iets poedersuiker. Meng de stijfgeklopte eiwitten luchtig door het beslag.

Vet de springvorm in en doe het beslag in de springvorm, strijk het zo nodig glad met een vochtige lepel.

Bak de taart in 50 minuten gaar en laat deze in de vorm afkoelen.

Voor de garnering: smelt de witte chocolade (au-bain-marie) tot deze vloeibaar is. Verdeel de witte chocolade over de bovenkant van de taart en druk er hier en daar stukjes walnoot in.

(Een variatie op een recept van Mw. Simons) 

EET SMAKELIJK

Diëtistenpraktijk Eindhoven - Fenneken Tigchelaar

  witlof glutenvrije recepten Dietistenpraktijk Eindhoven

Witlofsalade met appel en noten - glutenvrij

  Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 3 struiken witlof
  • 2 appels met rode schil
  • Ongeveer 60 gram gepelde walnoten
  • Ongeveer 60 gram rozijnen
  • 2 eetlepels AH halvanaise
  • 2 eetlepels AH knoflooksladressing
  • 2 eetlepels vocht van AH zilveruitjes of augurken
  • 2 eetlepels magere yoghurt

Bereiding Snijd de witlof in de lengte doormidden en daarna in dunne halve ringen. Snij de appels (met schil) in stukjes. Doe de walnoten in stukjes. Doe de witlof, appel, walnoten en rozijnen in een slakom. Maak een dressing van de overige ingrediënten en roer deze door de salade. Lekker met bijvoorbeeld tartaar met uitjes en ovenfrites.

 EET SMAKELIJK

 Diëtistenpraktijk Eindhoven - Fenneken Tigchelaar

  • Sitemap
  • Bezoekers vandaag: 2
  • Bezoekers totaal: 28680
  • Laatste wijziging: 05-10-2018